Hoe ben jij altijd met jezelf om gegaan?
Iedereen maakt van alles mee in zijn/haar leven. Een ‘trauma’ staat al snel op je tijdlijn.
Als je beter ‘in je lichaam zit’, het is tenslotte je ‘huis’ waar je je hele leven mee mag doen, kun je er ook beter voor zorgen. En dan bedoel ik niet alleen het fysieke gedeelte. We hebben ook goed te zorgen voor het emotionele en het mentale gedeelte, als het zingeving gedeelte.
Één van mijn cliënten vertelde: “we spraken vroeger thuis nooit over onze emoties. Ook mijn echtgenoot heeft niet geleerd om zijn emoties te uiten. Tijdens zijn ziek-zijn hadden we het over praktische zaken maar niet over hoe we ons voelden. En nu merk ik dat ik mijn kinderen niet wil belasten met mijn emoties”. Vanuit haar hoofd leefde ze haar leven. Graag wilde ze weer contact met haar wijze lichaam. Contact met je lijf betekent dat je de signalen die het geeft eerder voelt en begrijpt. En dat je zo met meer liefdevolle aandacht met jezelf om mag gaan. Een beter contact met je lichaam en liefdevolle aandacht voor jezelf helpt je ook bij je emotieregulatie.
Gevoelens en emoties op een gezonde manier voelen en uiten. Je hoeft ze niet meer door een overlevingsmechanisme te onderdrukken (bijv. door stiller te worden of je terug te trekken). Zo kun je nog steeds blijven functioneren, ook als je boos of verdrietig bent. Hoe sterker je je voelt hoe meer je weer op je zelf kunt vertrouwen, en congruent bent met jezelf.
In goede verbinding zijn met jezelf is vaak ook een betere verbinding met de ander. Zo kun je leren om kwetsbaar te mogen zijn en toch nog overeind te blijven, liefde te voelen voor jezelf en de ander.
De pijnlijke schouders en nek verdwenen nadat ze leerde dat de emoties haar iets vertelden en dat ze er mochten zijn. Het delen van wat ze voelde zonder dat ze zich bezwaard voelde om daar anderen mee te belasten, was helpend voor haar.