Mokkend en bokkend kon ik dagen door brengen. Kaken op elkaar, met niemand willen praten, tot er iemand op stond om mijn probleem of irritatie op te lossen. Ik maakte de hele wereld verantwoordelijk voor mijn emotie. Voor mijn niet lekker-verlopende-dag. Voor datgene wat mij was overkomen. Aarggghh dat niemand dat zag, dat ík er niets aan kon doen!!!

Ahum…..in wat voor gedachten wereld zat ik?? Ik had nooit een probleem, en als ik er één had dan kwam dat door iets of iemand anders. Tuurlijk, ik was nog jong en wist nog niet wat ik nu wel weet. Het is soms zo fijn om alles wat te confronterend is over de schutting te kieperen naar iemand anders. En dan tref je daar een pleaser die met zijn of haar handen uitgestrekt staat en denkt: ‘kom maar, ik draag het wel voor jou’. Want ik vind het vervelend om jou ongelukkig te zien, of ik kan het nog wel op mijn bordje erbij hebben, want ik ben sterker dan jij.

Helpt dit? Nou nee! Want als het iets is van jou, dan heb je er zelf mee te dealen. Dan heb je het zelf aan te kijken. Dan heb je het zelf te accepteren, te doorleven, je les eruit te halen. Of jezelf af te vragen; ‘waarom overkomt mij dit?’ En als je het aandurft mag je zelfs op zoek gaan naar een patroon. Herken je bij jezelf wat je doet? En nog een vraag een tandje dieper; ‘wat maakt dat je het doet?’

Mensen kunnen je triggeren. Ga op ontdekkingsreis: waar staat de trigger voor?
Mensen kunnen je irriteren. Wat doen zij wat jij misschien ook wel zou willen?
Mensen wijzen je af. Wijzen ze je als persoon af of je gedrag?
Mensen kunnen je niet begrijpen. Hebben zij mogelijk andere waarden en normen, en reageren vanuit een ander perspectief?
Mensen weten mogelijk jouw behoeftes niet? Weet je ze überhaupt zelf en kun je ze ook zelf vervullen?

Eén ding is me de afgelopen jaren helder geworden. Ik – en niemand anders – ben verantwoordelijk voor hoe ik me voel en hoe ik naar de wereld kijk. Ik ben verantwoordelijk hoe ik omga met dat wat me overkomt. Ik heb mijn eigen lessen te leren. En ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk.

Dus ga aan de slag met datgene wat van jou is. Neem eigenaarschap, kijk naar je ‘eigenaardigheden’ en leg ze niet op andermans bordje of kieper ze niet in een ‘andere tuin’. 

En voor daarna, hou je eigen tuintje onkruid vrij, schoffel af en toe, geef je plantjes water. En bescherm je tuin als mensen de neiging hebben hún onkruid bij jou in de tuin te kieperen. 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven wanneer ik nieuwe workshops, trainingen of andere activiteiten organiseer, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief (niet meer dan 1x per kwartaal).

Je bent nu ingeschreven voor mijn nieuwsbrief!