Schuld en Onschuld

Mooie gesprekken met clienten gehad deze week. We keken naar gedrag. Waarom kies je er voor om ja te zeggen tegen de ander? Mentaal weten we dat het niet handig is om ja tegen de ander te blijven zeggen als dat een nee tegen je zelf betekent. Je voelt je schuldig en niet fijn als je de ander moet teleurstellen door nee te zeggen. Maar toch gebeurt het vaker dan je lief is. Why??

Het is waarschijnlijk dat je als kind dit gedrag ook had. Het leverde je dan ook wat op. Je werd aardig gevonden, je hoorde erbij, je kreeg misschien wel een beloning. In ieder geval een fijne emotie: blij zijn, tevreden, vrolijk etc. Deed je als kind niet wat je gevraagd werd, dan werd je gestraft, zag je een teleurstellende blik in de ogen van je vader of moeder, je kreeg een boze reactie. De emotie die dit opleverde was minder fijn. Je ging nog harder je best doen, om erbij te horen (want dit willen we als mens nu eenmaal allemaal, je wilt niet buitengesloten worden). Je werd het braafste meisje/jongetje van de klas en voldeed aan de verwachting van de ander. En voorkwam een schuldgevoel. 


Doe je iets wat valt binnen de afspraken en regels van een groep dan ben je onschuldig. Ga je hier tegen in, dan loop je de kans buiten gesloten te worden en voel je je slecht en schuldig. Dit gaat over groeps- versus persoonlijk geweten: door dit te doen levert het je op kort termijn een fijn gevoel op, je hebt de ander geholpen, je stond klaar voor de ander, de ander blij…..maar hoe zit het met jou? Wat levert dit voor jou op de lange termijn op? Voortdurend jezelf op de tweede plaats zetten. Je voelt je moe, leeg en uitgeput en misschien zelfs ontevreden.

Om persoonlijk te groeien ontkom je niet aan de dynamiek van je schuldig maken. Zonder wit geen zwart, zonder schuld geen onschuld. Neem je daderschap! Dit betekent neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Neem je plek in, pak je ruimte en laat het jezelf goed gaan. Ook als een ander dan teleurgesteld is in jou, of je voor heel even minder aardig vindt. Laat je onschuld niet voortkomen uit loyaliteit naar de ander. Wees loyaal naar jezelf en laat je verrassen welke mooie dingen dan naar je toe komen.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven wanneer ik nieuwe workshops, trainingen of andere activiteiten organiseer, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief (niet meer dan 1x per kwartaal).

Je bent nu ingeschreven voor mijn nieuwsbrief!