Wat had je dan verwacht? Ik rekende er op…Je verwachtingen zijn overtroffen…Ik had een te hoge verwachting…naar verwachting zal….in verwachting zijn….
Wikipedia geeft de volgende vertaling aan het woord ‘verwachtingen’:
Het is een aanname dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk gaat plaats vinden. Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet.
Met het gevoel ‘verwachting’, verwacht je ook wat! Maar wanneer wordt dit nu werkelijkheid? Als je er sterk in gelooft. Ja, zowel negatief als positief iets verwachten het komt uit (de wet van aantrekkingskracht)! Zie je wel, ik wist wel dat ik niet zou slagen…en natuurlijk, ik wist dat ik het kon, dit had ik wel verwacht!
Een onuitgesproken verwachting naar een ander, kan veel kapot maken. Sta eens stil bij je eigen verwachting. Wat verwacht je?? Dat de ander kan gedachten lezen? Het is jou eigen verwachting, voortgekomen uit jouw referenties, waarden en normen. En aangezien we allemaal unieke persoontjes zijn, kan een ander niet 100 procent voldoen aan jouw verwachting, niet voldoen aan het beeld dat je zelf gecreëerd hebt. Als je teleurgesteld bent, maak dan de ander geen verwijt, maar kijk naar jezelf. Een ander wat verwijten kost veel energie. Het is wel makkelijker, maar wat is je eigen bijdrage aan de teleurstelling? Een niet uitgekomen verwachting geeft je vaak de emotie ’teleurstelling’. Teleurstelling is een mismatch tussen verwachting en realiteit. Als het je namelijk niets kon schelen, had je ook geen teleurstelling gevoeld. Maar je voelt wel iets…gelukkig!
Je hebt namelijk een keus wat je met deze emotie kunt doen.
- Je kunt je erin mee laten slepen, maar dit levert je niets op, ja…boosheid en verdriet!
- Je kunt de emotie ook negeren en verdringen. Ook geen goed idee!
Je kunt er wel bij stilstaan, je bewust worden van deze emotie en er van leren. Had je je eigen verwachting wel helder, of ben je teleurgesteld omdat je eigenlijk zelf geen duidelijk beeld had van het eindresultaat? En was het naast helder ook een realistisch beeld? Kijk naar de teleurstelling, herken en erken het en zie het als een mogelijkheid om te groeien.
Blijf er niet naar kijken vanuit een slachtoffer rol, maar neem je eigen verantwoordelijkheid! Daar heb je invloed op. Als je teleurgesteld bent omdat de ander je iets niet geeft, geef het dan jezelf. En als je zelf iets geeft, kun je dan onvoorwaardelijk geven, of verwacht je dan weer iets terug, wees eerlijk tegen jezelf! Ga in je eigen kracht en energie staan, zodat je jezelf kunt geven wat je nodig hebt. Zo wordt je niet teleurgesteld!