“Begin je er vandaag niet mee, dan is het er morgen zeker niet”.
Stel, je ligt op je sterfbed. Misschien niet de gezelligste openingszin, maar we zijn meteen waar we wezen moeten. Je ligt op je sterfbed en kijkt terug op een lang leven. Waar heb je dan spijt van?

Uit onderzoek blijkt dat mensen allemaal, ongeacht hun achtergrond of levensloop, van dezelfde 5 dingen spijt hadden.
Mensen hadden spijt van dat ze vrienden uit het oog waren verloren, maar ook dat ze zo hard hadden gewerkt en niet meer tijd thuis hadden doorgebracht. Ze hadden spijt van dat ze niet vaker zelf de regie hadden gepakt in hun leven, en ook dat ze zichzelf geen toestemming hadden gegeven om simpelweg gelukkig te zijn.

Al deze verschillende vormen van spijt gaan eigenlijk steeds om dezelfde vraag: wie is de baas in jouw leven? Veel mensen geven hun autoriteit weg aan iemand anders. Ze maken zich afhankelijk van wat hun partner van ze wil, of hun werkgever. Of wat hun ouders hadden gewild, of ‘wat de maatschappij nu eenmaal verwacht’. Iedereen heeft wat over ze te zeggen, behalve jijzelf.
Vreemd is dat niet, want het eerste dat kleine kinderen leren, is dat een ander de baas is in huis. Papa en mama bepalen wanneer je naar bed moet en wat je op je bord krijgt. Op school wordt die constructie vervolgens bevestigd, want een ander bepaalt ook daar wat er gebeurt en wanneer het goed genoeg is.

Als kind wordt je zelfs beloond om je zo goed mogelijk naar die autoriteit te voegen: het levert je liefde en waardering op en verkleint de kans op afwijzing. Die eerste jaren zijn zo bepalend, dat het voor veel mensen moeilijk is om later in hun leven opeens volledig de verantwoordelijkheid te nemen.

Hoe zit dit bij jou? Raak je ook steeds verder verwijderd van wat jezelf fijn en belangrijk vindt, tot je dat soms niet meer weet? Het kan een belangrijk inzicht zijn:
Je leven is straks voorbij, maar wiens leven heb je eigenlijk geleefd?

Mocht je denken dat je te laat bent om dat nog te veranderen, onthoud dan wat de oude Chinezen al zeiden:
“Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag”.

( tekst van David en Arjen van 365dagensuccesvol )

Mocht je iemand zoeken die even op jouw levenspad mee wandelt als je op zoek bent naar wie bij jou de baas is, neem dan contact op.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven wanneer ik nieuwe workshops, trainingen of andere activiteiten organiseer, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief (niet meer dan 1x per kwartaal).

Je bent nu ingeschreven voor mijn nieuwsbrief!